fbpx

Barselsdagpenge

Få overblikket dagpenge på barsel
Gå til A-kasse oversigt

Dagpenge på barsel

At gå på barsel er en fantastisk ting, da det betyder at du skal bringe nyt liv til verden.
Dog er det ikke alle arbejdsgivere der syntes at barsel er det fedeste i verden, da de mister en arbejdskraft i op til et år.
Hvis du mod du skulle være ledig på tidspunktet hvor du skal gå på barsel, er der heldigvis også muligheder, hvorpå du kan få det til at løbe rundt økonomisk selvom.

Nedenfor kan du læse hvilke muligheder du har, såfremt du enten er i job, eller fritgående:

Der er mange ting, der er rart at have styr på, før den lille ny kommer. I denne guide kan du få hjælp til at komme godt i gang med din barsel, hvis du venter barn og kan få barselsdagpenge.

For at få Barselsdagpenge skal du bl.a.:

 

  • Være i job og opfylde betingelserne for arbejde eller
  • Være ledig med ret til arbejdsløshedsdagpenge og
  • Være sammen med dit barn dagligt, dvs. fysisk tilbringe tid sammen med barnet. 

Husk at du altid skal have flere parter ind over når der skal meldes barsel. Lige meget om du er ledig eller i job.
Din orlov med barselsdagpenge er et samarbejde mellem flere parter, som er afhængige af hinanden, for at tingene glider bedst muligt:

  • Dig og barnets anden forælder
  • Jeres arbejdsgiver eller a-kasse
  • Udbetaling Danmark. 

Det er vigtigt, at tingene sker i den rigtige rækkefølge. Undervejs i guiden her kan du blive klogere på, hvad der skal ske, hvem der skal gøre noget, og hvornår du skal gøre noget.Tjek med dit arbejde

Hvis du er i arbejde, kan der være aftaler eller overenskomster med din arbejdsgiver, som giver dig ret til mere, end du har ret til ifølge barselsloven. Det kan fx være løn under orloven eller ret til at gå på orlov tidligere end 4 uger før forventet fødsel.

Udbetaling Danmark kender ikke de overenskomster eller aftaler, du har hos din arbejdsgiver. Start derfor altid med at tjekke din overenskomst eller kontrakt. Få hjælp af din arbejdsgiver eller fagforeningen. 

Hvis du arbejder, afhænger betingelserne for at få barselsdagpenge af, om du er lønmodtager, ledig, selvstændig m.m.

Som lønmodtager kan du få barselsdagpenge, hvis du opfylder disse tre betingelser:

  • Du skal være ansat på den første dag i din orlov eller dagen før. 
  • Du skal have mindst 160 timer inden for de seneste fire hele måneder før orloven. 
  • Du skal have mindst 40 timer om måneden i mindst tre af de fire måneder.

Derudover skal du også være sammen med dit barn dagligt, dvs. fysisk tilbringe tid sammen med barnet.

Husk at barsel er en god ting, og at man skal kunne gå tryg på barsel. Derfor er det vigtigt at man altid har styr på diverse regler i forhold til barsels dagpenge, tilskud fra sit arbejde eller andet.
Læs denne guide, og kontakt os endeligt hvis der er andet du ønsker at vide.

Igen kan det være en mulighed at kigge mod andre akasser for at få de bedst mulige vilkår.
Vi sørger for at priser og betingelser altid er opdateret.

Hvordan vælger jeg den rigtige A-kasse?

Det kan let blive lidt uoverskueligt når du skal vælge hvilken A-kasse du vil optages i, da der findes rigtig mange forskellige. Det kan derfor være en god idé at gøre dig nogle tanker om hvad du gerne vil have ud af din A-kasser før du skal i gang med at lede. Ikke alle A-kasser tilbyder de samme ydelser eller de samme priser. Nogle af dem tager kun imod medlemmer med en bestemt baggrund/faggruppe.

Vi anbefaler altid at du starter med at sætte nogle kriterier op, sådan at du nemt kan sortere de A-kasser fra der ikke matcher dine krav. På den måde vil du til sidst ende op med den der passer dig bedst. – er du fx lønmodtager er det kun relevant at se på dem som godkender lønmodtagere.

Når du har fundet den rigtige A-kasse for dig og du er klar til at ansøge om optagelse, så er det super nemt at komme i gang. Du skal blot gå ind på deres respektive hjemmeside og finde deres online ansøgningsblanket, som du nemt udfylder i løbet af få minutter og sender ind. I løbet af et par dage vil du modtage en bekræftelse på dit nye medlemskab, hvis du ellers opfylder de ovennævnte krav.